Twitter feed
Najnovija obavještenja

Druga međunarodna konferencija i Protect Our Planet festival

Druga međunarodna konferencija i Protect Our Planet festival posvećen mladima i obrazovanju o klimatskim promjenama održiće se od 1. do 5. decembra 2020. godine u online formatu.

Konferencija će okupiti predstavnike 60 zemalja u okviru 44 sesije i 13 radionica. Centar za klimatske promjene, prirodne resurse i energiju i POP pokret Crne Gore će uzeti aktivno učćeće u konferenciji kroz rad na sesijama i radionica.

Detaljna agenda i registracija nalazi se na sledećem linku: https://thepopmovement.org/pop-festival-2020/

Raspored nastave za postdiplomske studije

U dijelu Download/Postdiploma postavljen je raspored nastave za treću nedjelju postdiplomskih studija FPTBHE za 2020/21. studijsku godinu.

DOSTAVLJANJA PONUDA ZA IZBOR NAJPOVOLJNIJEG DOBAVLJAČA ZA NABAVKU OPREME
Opširnije: DOSTAVLJANJA PONUDA ZA IZBOR NAJPOVOLJNIJEG DOBAVLJAČA ZA NABAVKU OPREME

Privatna ustanova Univerzitet Donja Gorica vas poziva da uzmete učešće u procesu dostavljanja ponuda za izbor najpovoljnijeg dobavljača za nabavku opreme za Univerzitet Donja Gorica (UDG) za potrebe realizacije

ERASMUS + projekta “Inicijativa za urbanu poljoprivredu Zapadnog Balkana”, BUGI - 586304-EPP-1-2017-1-BA-EPPKA2-CBHE-JP

U prilogu se nalaze detalji nabavke.

Private institution University Donja Gorica invites you to take part in the process of submitting bids for the selection of the most suitable supplier for the procurement of equipment for University Donja Gorica (UDG) for realization purposes

ERASMUS + project “Western Balkans Urban Agriculture Initiative”, BUGI - 586304-EPP-1-2017-1-BA-EPPKA2-CBHE-JP

​More information are available in attachement.

Poziv za prijavu na obuke za mlade naučnike i istraživače
Opširnije: Poziv za prijavu na obuke za mlade naučnike i istraživače

Sa zadoovoljstvom Vas obavještavamo da je British Council oglasio poziv za mlade naučnike i istraživače da se prijave za dva online programa obuke:

· Online obuka: Javna komunikacija i uključivanja javnosti – ova obuka ima za cilj da poboljša kapacitete istraživača u ranoj fazi karijere da efektivno komuniciraju naučne činjenie i saznanja ka javnosti i uključe širu javnost. Ovaj program namijenjen je mladim istraživačima unutar 8 godina od sticanja doktorata iz svih naučnih disciplina. Program se odvija u saradnji sa University of West England (Bristol) kao i organizacijom ThinkWrite. Za više informacija o programu pogledate dokument u prilogu.

· Online obuka: Saradnja sa donosiocima odluka – Obuka ima za cilj da poboljša kapacitete istraživača u ranoj fazi karijere da transformišu naučne dokaze u javne politike i efektivnije saradjuju sa donosiocima odluka i drugim zainteresovanim stranama. Ovaj program namijenjen je mladim istraživačima unutar 8 godina od sticanja doktorata koji rade istraživanje u sledećim oblastima: zdravstvo, socjalna zaštita, obrazovanje, ekologija, poljoprivreda, energetika, upravljanje rizicima od katastrofa, ekonomija, itd. Program se odvija u saradnji sa Dods Parliamentary Communications. Za više informacija o programu pogledate dokument u prilogu.

ROK ZA PRIJAVU: utorak 1. decembar do 23 h. Način prijave objašnjen je u priloženim dokumentima.

Madjarska-Stipendium Hungaricum program, ak. 2021-2022
Opširnije: Madjarska-Stipendium Hungaricum program, ak. 2021-2022

Na osnovu Programa saradnje između Ministarstva za ljudske resurse i trgovinu Republike Mađarske i Ministarstva prosvjete Crne Gore, za akademsku 2021/2022. godinu, biće dodijeljeno 30 stipendija crnogorskim kandidatima od čega:

• 15 stipendija za pune osnovne studije. Prioritetne oblasti biće: poljoprivreda, umjetnost i humanitarne nauke, društvene nauke, ekonomija i inženjerstvo;
• 10 stipendija za pune magistarske studije, posebno u oblasti poljoprivrede, umjetnosti i društvenih nauka, ekonomije i inženjerstva;
• 5 stipendija za pune doktorske studije u bilo kojoj oblasti.

Ukoliko ste zainteresovani molimo Vas da pročitate širu verziju ove obavjesti.
Arhiva obavještenja
Prvi hakaton posvećen klimatskim promjenama u Crnoj Gori “2020. nije za bacanje”
Prvi hakaton posvećen klimatskim promjenama u Crnoj Gori

“2020. nije za bacanje”: Prijavi se za Climathon Podgorica


U obzir dolaze edukativni programi, softverska rješenja i bilo koji novi proizvod ili usluga, čijim bi uvođenjem Podgorica postala čistiji grad, a koji prijavljeni timovi žele da sprovode, bilo kroz preduzeće ili neprofitnu organizaciju.

(Podgorica, 4. novembar 2020. godine) – U Crnoj Gori se 28. i 29. novembra organizuje prvi Climathon, svjetski poznato ekološko takmičenje posvećeno klimatskim promjenama. U pitanju je 24-satni hakaton, na kojem učesnici predlažu inovativna rješenja za probleme u gradskim sredinama, koji se tiču klimatske krize. Prvi Climathon u Crnoj Gori organizuje NVO „Gnijezdo“, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, a u saradnji sa Ministarstvom nauke, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kompanijom Telenor, Glavnim gradom, Privrednom komorom Crne Gore, Erste bankom i Fondacijom Petrović Njegoš.

Ukoliko ste zainteresovani možete više pročitati u široj verziji ovog obavještenja.
Pravo da se prijave imaju svi zainteresovani između 15 i 45 godina, koji mogu da formiraju timove do pet članova. Jedan tim može aplicirati sa jednom idejom, a prednost će imati timovi sa novim idejama i rješenjima koja do sada nisu plasirana i/ili finansirana kroz ostala takmičenja. Rok za prijavu timova je od 4. do 18. novembra. Potrebno je da jedna osoba, ispred svog tima, popuni formular na sljedećem linku: https://bit.ly/3jUMSJw. Biće odabrano 10 timova koji će dobiti priliku da se takmiče na prvom Climahtonu u Crnoj Gori.

„Do kraja godine je ostalo manje od deset sedmica, što je sasvim dovoljno vremena da okupimo najbolje ideje za rješavanje problema koji se tiču otpada u Glavnom gradu, pripremimo ih za rad i nagradimo. Ukoliko voliš takmičenja i želiš nešto da uradiš povodom ovog izazova, prijavi se za Climathon Podgorica“, poručuju iz NVO „Gnijezdo“.

Do sada, Climathon je bio organizovan na šest kontinenata, u 56 zemalja i 145 gradova. Pokrenuo ga je 2015. godine Climate KIC, ekološki ogranak Evropske zajednice za znanje i inovacije (EIT), tijela Evropske unije, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori odlučila je da podrži ovaj jedinstven događaj u Podgorici, jer je upravo borba protiv klimatskih promjena jedan od osnovnih prioriteta EU.

„Sa posljedicama klimatskih promjena se srijećemo na globalnom, nacionalnom, ali i lokalnom nivou. Zato je obaveza svih nas da doprinesemo borbi protiv klimatskih promjena, a polazne tačke mogu biti upravo ovakvi događaji. Drago nam je da se sada Climathon organizuje i u Crnoj Gori i sigurni smo da će on iznjedriti mnogo dobrih ideja, koje će Glavni grad učiniti još boljim i zdravijim mjestom za život“, poručili su iz Delegacije.

Nagrade od 1.000 do 3.000 evra.

Kako će izgledati Climathon Podgorica 28. i 29. novembra? Tokom 24 sata programa – po 12 sati za svaki dan događaja – odabranih 10 timova će ideje sa kojima se prijave razvijati uz podršku iskusnih mentora i smjernica predavača, koji se već vješto snalaze u vodama ekološkog aktivizma, preduzetništva i uvođenja inovacija u zajednicu. Na kraju događaja, timovi će prezentovati svoje ideje, a žiri proglasiti pobjednike, koji će osvojiti vrijedne nagrade i to:

• Prvoplasirani tim: 3.000 evra;
• Drugoplasirani tim: 2.000 evra;
• Trećeplasirani tim: 1.000 evra.

Kakve ideje dolaze u obzir? Timovi mogu aplicirati sa bilo kojom idejom za proizvod ili uslugu, čijom primjenom bi se u lokalnoj zajednici radilo na:

• prevenciji stvaranja otpada (tzv. “zero-waste” rješenjima);
• adekvatnijem odlaganju i/ili tretiranju stvorenog otpada (npr. adresiranju problema divljih deponija ili nedovoljne popularnosti recikliranja, itd)
• ponovnoj upotrebi sirovina prethodno poslatih na bacanje (kompostiranju organskog otpada, kreativnoj reciklaži – tzv. apciklaži i slično);
• bilo kojem problemu iz spektra upravljanja otpadom (npr. otpad od hrane), sa kojim želite timski da se uhvatite u koštac!

U obzir dolaze edukativni programi, softverska rješenja i bilo koji novi proizvod ili usluga, čijim bi uvođenjem Podgorica postala čistiji grad, a koji prijavljeni timovi žele da sprovode, bilo kroz preduzeće ili neprofitnu organizaciju. Pored glavnog događaja, rezervisanog za posljednji vikend u novembru, za 10 takmičarskih timova će 21. novembra biti organizovana pripremna obuka. Pored novčanih nagrada, najbolja rješenja će nakon završenog takmičarskog dijela dobiti podršku i mentorstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u daljem razvijanju i realizaciji ideja.

Događaji će se održati u “NEST” multifunkcionalnom prostoru za coworking i konferencije. Više informacija o manifestaciji možete naći na Climathon Podgorica Instagram stranici, a za sve dodatno možete se obratiti organizatorima putem e-mail adrese: climathon@mnest.me.
05
Novembar
Opšta obavještenja