Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
Sastanak i radionica u okviru ERASMUS + projekta “Vitaliziranje IKT relevantnosti u poljoprivrednom učenju”, (VIRAL)

U četvrtak i petak, 17. i 18. juna održan je sastanak i radionica u okviru ERASMUS + projekta “Vitaliziranje IKT relevantnosti u poljoprivrednom učenju”, (VIRAL) u organizaciji Univerziteta Donja Gorica i kompanije „13. Jul Plantaže“.

Uvodnu riječ je imala dekanica Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju prof. dr Vesna Maraš nakon čega je radni dio započet predavanjem prof. dr Petraq Papajorgij na temu " Revitalizing agriculture through ICT". Uvaženi profesor dr Papajorgij predavanje je bazirao na sljedećim temama: The Smart village concept; The STERM Framework; New technologies (internet of things; Drones; big data; Blockchain; Artificial Intelligence).
 
U drugom dijelu prvog radnog dana održani su sastanci radnih grupa sa ciljem planiranja budućih aktivnosti na ovom projektu.
 
Drugog radnog dana organizovana je terenska posjeta kompaniji „13. Jul Plantaže“. Učesnici su posjetili podrume – Šipčanik i Stari Podrum i upoznali se sa načinom rada speijalizovane ICT opreme u zasadima breskvi na Ćemovskom polju: meteorološka stanica, senzori za nadgledanje vlažnosti tla i uređaje sa digitalnim zamkama za praćenje prisustva i broja štetočina. Pomenuta oprema instalirana je u svrhu prikupljanja klimatskih podataka, praćenja vlažnosti zemljišta i snimaka dobijenih iz digitalnih feromonskih zamki. Uz pomoć dobijenih podataka ova kompanija radi na primjeni racionalnijeg i blagovremenijeg navodnjavanja i predviđanja, praćenja i suzbijanja bolesti i štetočina na ovim plantažama, što doprinosi dobijanju boljeg finalnog proizvoda.
 
Zaspisnik sa sastanka možete pronaći na linku: http://viralerasmus.org/.../VIRAL_Workshop-and-Project...