Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
Spreman je priručnik o primjeni tehnoloških rešenja u poljoprivredi!

Projekat VIRAL iznjedrio je još jedan važan i inovativan resurs- ‘’Priručnik za edukatore o primjeni odabranih tehnoloških hardversko-softverskih rešenja u poljoprivredi: robotika, GIS, upotreba dronova, IoT, mobilne aplikacije’’ koji će pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima da ovladaju novim informaciono-komunikacionim tehnologijama u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji.


Bilo da ste ratar, voćar ili stočar, u ovom priručniku pronaći ćete korisna upustva i smjernice o upotrebi odabranih tehnoloških rešenja u proizvodnji.

 

Priručnik je namjenjen i edukatorima – savjetodavcima i predavačima jer im može biti koristan resurs u pripremi predavanja, obuka i mentorskih aktivnosti. Ukoliko želite više da se upoznate sa pristupom pripremi obuke, pripremili smo za vas praktične savjete za osmišljavanje i pripremu obuke koje možete pročitati ovdje.

 

Savremeni trendovi primjene internet stvari (eng. Internet of Things) u poljoprivredi predstavljeni su u drugom dijelu priručnika, koji možete pronaći ovdje.

 

O značaju i upotrebi GIS u poljoprivredi govori treći dio priručnika, koji možete pronaći ovdje.

 

U savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji sve veću ulogu zauzima robotika. O načinima upotrebe robotike u poljoprivredi pišemo u četvrtom dijelu priručnika koji možete pronaći ovdje.

 

A šta sve možemo sa dronom u poljoprivrednoj proizvodnji predstavljeno je u petom dijelu priručnika, koji možete preuzeti ovdje.

 

Mobilne aplikacije postale su nezamenljiv alat u poljoprivrednoj proizvodnji. O ovome pišemo u šestom dijelu priručnika koji možete preuzeti ovdje.

 

Priručnik su u izdanju Western Balkans Institute iz Beograda (ISBN-978-86-89873-17-7) i Crnogorskog udruženja za nove tehnologije uredili prof. dr Miljan Cvetković - Univerzitet u Banja Luci i prof. dr Radovan Stojanović - MANT.

Autorski tim čine prof. dr Zdenka Babić, prof. dr Mihajlo Marković, mr Vedran Jovanović i mr Milan Šipka sa Univerziteta u Banja Luci, zatim prof. dr Aljo Mujčić i doc. dr Alma Šećerbegović sa Univerziteta u Tuzli, takođe i doc. dr Jurij Rakun i mr Erik Rihter sa Univerziteta u Mariboru, kao i doc. dr Tomo Popović , mr Stevan Čakić, Ivan Jovović i Jovana Popović sa Univerziteta Donja Gorica i Marko Stojanović - Western Balkans Institute Beograd.