Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
Gostujuće predavanje - "Hrana i ishrana i održivi razvoj" - izmjena sale

Koristimo priliku da Vas pozovemo na gostujuće predavanje koje će se održati u ponedjeljak, 05.06.2023. godine sa početkom u 12:00h časova u sali Vizija, 5. sprat.

Velika nam je čast da ugostimo prof. dr Miroslava M. Vrvića, redovnog profesora Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji će održati predavanje na temu "Hrana i ishrana i održivi razvoj".

Dobrodošli!

 

Kratka biografija 


Miroslav M. VRVIĆ rođen je u Vršcu 1952. godine. Hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu upisao je 1971. godine, a diplomirao je 1975. godine. Doktorsku disertaciju odbranio je na istom fakultetu 1991. godine. Školske 2021/22. godine upisao je akademske master studije ishrane i suplementacije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, koje je završio iste školske godine. 
 
Na Katedri za hemiju prirodnih proizvoda (sada Katedra za biohemiju) Hemijskog instituta Prirodno-matematičkog fakulteta (sada Hemijski fakultet) Univerziteta u Beogradu počeo je da radi kao volonter 1976. godine, a kao asistent pripravnik zaposlio se 1977. godine. Sva zvanja (docent-1992., vanredni profesor-1997. i redovni profesor-2003. godine) stekao je na istoj katedri i istom fakultetu, sa koga je 2017. godine otišao u penziju. Iste godine, izabran je i za naučnog savetnika za hemiju.  Instruktor je za biocide u procesu obuke savetnika za hemikalije.

Oblast pretežnog interesovanja, naučno-istraživačkog rada i primene rezultata je hemijska i biohemijska aktivnost mikroorganizama, posebno biogeohemijska, kao i  u biotehnologiji životne sredine, hrane i funkcije i biološki aktivnih supstanci. 

Predavao na osnovnim, magistarskim/master i doktorskim studijama grupu biotehnoloških predmeta, kao i predmete iz oblasti hrane i ishrane, ekološke i zelene (bio)hemije... Bio je mentor na skoro 200 diplomskih/završnih, specijalističkih, master i magistarskih radova. Rukovodio je izradom  26 odbranjenih doktorskih disertacija.

Autor i koautor je oko 500 referenci, uključujući i patente i tehnička rešenja u primeni i proizvode na tržištu, kao i 145 naučnih radova sa SCI liste, koji su prema Scopusu od 15. maja 2023. citirani 2581 put sa h-indeksom 24. Učestvovao je i rukovodio u realizaciji nekoliko desetina međunarodnih i domaćih projekata i projekata saradnje sa privredom. Trenutno (2023.) učestvuje u ralizaciji dva medjunarodna projekta. Održao je više predavanja po pozivu u zemlji i inostranstvu. Bio je u dvadesetak zemalja na svim kontinetima (osim Antarktika) na oko 40  kraćih studijskih boravaka i stručnih poseta (univerziteti, instituti, industrija).

Član je Biohemijskog društva Srbije, Udruženja mikrobiologa Srbije, Društva za ishranu Srbije, Američkog hemijskog društva (ACS), Američkog društva za mikrobiologiju (ASM) i Američkog udruženja za unapređenje nauke (AAAS).

Dobitnik je „Medalje za izuzetne zasluge primene nauke u industriji“ Srpskog hemijskog društva za 2000. godinu. Godine 2015. dobio je od Udruženja mikrobiologa Srbije „Zahvalnicu za godine nesebične podrške radu“.