др Миомир Никшић, редовни професор miomir.niksic@gmail.com
Академска каријера
|
Година |
Институција |
Област |
Избор у звање Редовни професор |
2006 |
Пољопривредни факултет |
Биотехничке науке-Технолошка микробиологија |
Докторат |
1993 |
Пољопривредни факултет |
Биотехничке науке -Технолошка микробиологија |
Магистратура |
1987 |
Пољопривредни факултет |
Биотехничке науке -Технолошка микробиологија |
Диплома |
1979 |
Пољопривредни факултет |
Прехрамбена технологија |
Uža naučna oblast Tehnološka mikrobiologija
Oblast istraživanja
Tehnološka mikrobiologijaMikrobiologija hrane Primenjena mikologija Patogeni mikroorganizmi Konzervisanje hrane
Reprezentativne reference
1.Petrović, P., Vunduk, J., Klaus, A., Kozarski, M., Nikšić, M., Žižak, Ž., Vuković, N., Šekularac, G., Drmanić, S., Bugarski, B. (2016). Biological Potential of Three Puffball Species - A Comparative Analysis. Journal of Functional Foods, 21, 36–49.
2.Matijašević, D., Pantić, M., Rašković, B., Pavlović, V., Duvnjak, D., Sknepnek, A., Nikšić, M. (2016). The Antibacterial Activity of Coriolus versicolor Methanol Extract and Its Effect on Ultrastructural Changes of Staphylococcus aureus and Salmonella Enteritidis. Frontiers in Microbiology (Online), 7, 1226.
3.Duvnjak, D., Pantić, M., Pavlović, V., Nedović, V., Lević, S., Matijašević, D., Sknepnek, A., Nikšić, M. (2016). Advances in batch culture fermented Coriolus versicolor medicinal mushroom for the production of antibacterial compounds. Innovative Food Science and Emerging Technologies (IFSET), 34, 1–8.
4.Djekic, I., Vunduk, J., Tomašević, I., Kozarski, M., Petrovic, P., Niksic, M., Pudja, P., Klaus, A. (2016). Total quality index of Agaricus bisporus mushrooms packed in modified atmosphere. Journal of the Science of Food and Agriculture, 97 (9), 3013-3021.
5.Djekic, I., Vunduk, J., Tomašević, I., Kozarski, M., Petrovic, P., Niksic, M., Pudja, P., Klaus, A. (2016). Application of quality function deployment on shelf-life analysis of Agaricus bisporus Portobello. LWT - Food Science and Technology, 78, 82-89.
6.Klaus, A., Kozarski, M., Vunduk, J., Todorovic, N., Jakovljevic, D., Zizak, Ž., Pavlovic, V., Levic, S., Niksic, M., Van Griensven, L.J.L.D. (2015). Biological potential of extracts of the wild edible Basidiomycete mushroom Grifola frondosa. Food Research International, 67, 272–283.
7.Kozarski, M., Klaus, A., Vunduk, J., Zizak, Ž., Niksic, M., Jakovljevic, D., Vrvic, M., Van Griensven, L.J.L.D. (2015). Nutraceutical properties of the methanolic extract of edible mushroom Cantharellus cibarius (Fries): primary mechanisms. Food & Function, 6, 1875-1886.
8.Kozarski, M., Klaus, A., Jakovljevic, D., Todorovic, N, Vunduk, J., Petrović, P., Niksic, M., Vrvic, M., van Griensven, L.J.L.D. (2015). Antioxidants of Edible Mushrooms. Molecules 20, (10), 19489-19525.
9.Kozarski, M., Klaus, A., Jakovljevic, D., Todorovic, N., Niksic, M., Vrvic, M., van Griensven, L.J.L.D. (2014). Dietary polysaccharide extracts of Agaricus brasiliensis fruiting bodies: Chemical characterization and bioactivities at different levels of purification. Food Research International, 64, 53–64.
10.Kozarski M., Klaus A., Nikšić, M., Jakovljević D., Helsper, J.P.F.G., van Griensven L.J.L.D. (2011). Antioxidative and Immunomodulating activities of polysaccharide extracts of the medicinal mushrooms Agaricus bisporus, Agaricus brasiliensis, Ganoderma lucidum and Phelinus linteus. Food Chemistry, 129 (4), 1667-1675.
Stručna usavršavanja
1.Prag, 3 meseca 1983/4, Primenjena mikologija 2.Osaka, Japan, 6 meseci 1987,Enzimska mikrobiologija, 3.Notingem,Engleska, 6 meseci 1989, Genetika gljiva, 4.Okland , Novi Zeland 12 meseci 1994/5 Mikrobiologija hrane i industrijska mikrobiologija 5.Fuzhou,Kina 1998 1 mesec Industriska mikologija 6. Fuzhou, Kina 1.5 meseci, Industrijska mikologija, 7.Peking, Kina 1 mesec, Mikrobiologija hrane,8.Peking, Kina 1 mesec 2006 Bezbednost hrane, 9. Ajova, USA, 4 meseca 2003, Mikrobiološke metode i bezbednost hrane
Objavio preko 203 naučna rada, 5 knjiga i poglavlja u udžbenicima. Voditelj i koordinator 16 nacionalnih naučnih projekata i 7 međunarodnih projekata.