Predavači

Redovni profesor
Prof. dr Miomir Nikšić

др Миомир Никшић, редовни професор    miomir.niksic@gmail.com

 

Академска каријера

 

Година

Институција

Област

Избор у звање

Редовни професор

2006

Пољопривредни факултет

Биотехничке науке-Технолошка микробиологија

Докторат

1993

Пољопривредни факултет

Биотехничке науке -Технолошка микробиологија

Магистратура

1987

Пољопривредни факултет

Биотехничке науке -Технолошка микробиологија

Диплома

1979

Пољопривредни факултет

Прехрамбена технологија

 

Uža naučna oblast   Tehnološka mikrobiologija

 

Oblast istraživanja

Tehnološka mikrobiologijaMikrobiologija hrane Primenjena mikologija Patogeni mikroorganizmi Konzervisanje hrane

 

Reprezentativne reference

1.Petrović, P., Vunduk, J., Klaus, A., Kozarski, M., Nikšić, M., Žižak, Ž., Vuković, N., Šekularac, G., Drmanić, S., Bugarski, B. (2016). Biological Potential of Three Puffball Species - A Comparative Analysis. Journal of Functional Foods, 21, 36–49.

2.Matijašević, D., Pantić, M., Rašković, B., Pavlović, V., Duvnjak, D., Sknepnek, A., Nikšić, M. (2016). The Antibacterial Activity of Coriolus versicolor Methanol Extract and Its Effect on Ultrastructural Changes of Staphylococcus aureus and Salmonella EnteritidisFrontiers in Microbiology (Online), 7, 1226.

3.Duvnjak, D., Pantić, M., Pavlović, V., Nedović, V.,  Lević, S., Matijašević, D., Sknepnek, A., Nikšić, M. (2016). Advances in batch culture fermented Coriolus versicolor medicinal mushroom for the production of antibacterial compounds. Innovative Food Science and Emerging Technologies (IFSET), 34, 1–8.

4.Djekic, I., Vunduk, J., Tomašević, I., Kozarski, M., Petrovic, P., Niksic, M., Pudja, P., Klaus, A. (2016). Total quality index of Agaricus bisporus mushrooms packed in modified atmosphere. Journal of the Science of Food and Agriculture, 97 (9), 3013-3021.

5.Djekic, I., Vunduk, J., Tomašević, I., Kozarski, M., Petrovic, P., Niksic, M., Pudja, P., Klaus, A. (2016). Application of quality function deployment on shelf-life analysis of Agaricus bisporus Portobello. LWT - Food Science and Technology78, 82-89.

6.Klaus, A., Kozarski, M., Vunduk, J., Todorovic, N., Jakovljevic, D., Zizak, Ž., Pavlovic, V., Levic, S., Niksic, M., Van Griensven, L.J.L.D. (2015). Biological potential of extracts of the wild edible Basidiomycete mushroom Grifola frondosaFood Research International, 67, 272–283.

7.Kozarski,   M., Klaus,  A.,  Vunduk,  J.,  Zizak,  Ž., Niksic,   M., Jakovljevic,  D., Vrvic, M., Van Griensven, L.J.L.D. (2015). Nutraceutical properties of the methanolic extract of edible mushroom Cantharellus cibarius (Fries): primary mechanisms. Food & Function, 6, 1875-1886.

8.Kozarski, M., Klaus, A., Jakovljevic, D., Todorovic, N, Vunduk, J., Petrović, P., Niksic, M., Vrvic, M., van Griensven, L.J.L.D. (2015). Antioxidants of Edible Mushrooms. Molecules 20, (10), 19489-19525.

9.Kozarski, M., Klaus, A., Jakovljevic, D., Todorovic, N., Niksic, M., Vrvic, M., van Griensven, L.J.L.D. (2014). Dietary polysaccharide extracts of Agaricus brasiliensis fruiting bodies: Chemical characterization and bioactivities at different levels of purification. Food Research International, 64, 53–64.

10.Kozarski M., Klaus A., Nikšić, M., Jakovljević D., Helsper, J.P.F.G., van Griensven L.J.L.D. (2011). Antioxidative and Immunomodulating activities of polysaccharide extracts of the medicinal mushrooms Agaricus bisporusAgaricus brasiliensisGanoderma lucidum and Phelinus linteusFood Chemistry, 129 (4), 1667-1675.

 

Stručna usavršavanja

1.Prag, 3 meseca 1983/4, Primenjena mikologija 2.Osaka, Japan, 6 meseci 1987,Enzimska mikrobiologija, 3.Notingem,Engleska, 6 meseci 1989, Genetika gljiva, 4.Okland , Novi Zeland 12 meseci 1994/5 Mikrobiologija hrane i industrijska mikrobiologija 5.Fuzhou,Kina 1998 1 mesec Industriska mikologija 6. Fuzhou, Kina 1.5 meseci, Industrijska mikologija, 7.Peking, Kina 1 mesec, Mikrobiologija hrane,8.Peking, Kina 1 mesec 2006 Bezbednost hrane, 9. Ajova, USA, 4 meseca 2003, Mikrobiološke metode i bezbednost hrane

 

Objavio preko 203 naučna rada, 5 knjiga i poglavlja u udžbenicima. Voditelj i koordinator 16 nacionalnih naučnih projekata i 7 međunarodnih projekata.

dr Miomir Nikšić