Ciljevi izučavanja predmeta:
Predmet treba da omogući sticanje znanja, pristupa i principa upravljanja i primjene propisa u oblasti bezbjednosti hrane kao što su: kontaminenti, enzimi, arome, dobra proizvođačka i higijenska praksa, standardnih operativnih procedura, analize rizika i kritičnih kontrolnih tačaka, pripremnih aktivnosti i neposredne primjene zahtjeva (principa) koncepta analize rizika i kritičnih kontrolnih tačaka odnosno njihov uticaj na proces upravljanja bezbjednošću hrane, kao i Evropske i međunarodne standarde u oblasti bezbjednosti hrane. Valorizacija sistema službenih kontrola i važnost sanitarnog zakonodavnog okvira u proizvodnji i prometu hrane.
Ishodi izučavanja predmeta:
 - sticanje vještina, uvođenje dosljedne, efikasne i efektivne primjene propisa koji regulišu područje proizvodnje i prometa hrane (nacionalni, evropski i međunarodni nivo);
 - pravilnu interpretaciju i primjenu propisanih pravila u oblasti bezbjednosti hrane i kritički osvrt na zakonodavna rješenja iz sanitarnog zakonodavstva;
 - pamćenje, prisjećanje ili identifikacija propisa sanitarnog zakonodavstva koji utiču na prehrambenu tehnologiju;
 - tumačenje propisa sanitarnog zakonodavstva i njihova primjena u prehrambenoj tehnologiji;
 - primjena i pravilno tumačenje i povezivanje propisa sanitarnog zakonodavstva u svakodnevnom radu, kao i njihov uticaj na moguća rješenja odnosno prilagođavanja i upotrebe u prehrambenoj tehnologiji;
 - analiza mogućih uticaja propisa sanitarnog zakonodavstva u cilju prilagođavanja određenog proizvoda novim propisanim zahtjevima;
 - sinteza odnosno povezivanje dijelova propisa sanitarnog zakonodavstva u cjelinu kroz proizvod prehrambene tehnologije;
 - vrednovanje proizvoda prehrambene tehnologije kroz ocjenu usklađenosti određenog proizvoda za zahtjevima bezbjednosti propisanim sanitarnim zakonodavstvom;
 - kreiranje novog proizvoda koji zadovoljava zahtjeve propisane sanitarnim zakonodavstvom;
 - korišćenje propisa sanitarnog zakonodavstva i mogući uticaj na njihovo kreiranje;
 - samostalno korišćenje propisa sanitarnog zakonodavstva u svakodnevnom radu;
 - prosuđivanje o usklađenost proizvoda sa zahtjevima bezbjednosti propisanim sanitarnim zakonodavstvom;
 - prosuditi o vrijednostima proizvoda sa aspekta zahtjeva propisa sanitarnog zakonodavstva.