Predavači

Redovni profesor
Prof. dr Radomir Radovanović

Prezime: Radovanović

Ime: Radomir

Datum rođenja: Jun, 23.1948.

Nacionalnost: Srbin

Bračni status: Oženjen

Kontakt (adresa, e-mail, telefon): Antifašističke borbe 21/G,Belgrade, SERBIA
+381 11 31 31 486 (home); +381 63 91 81 363: laler948@gmail.com

Dr Radomir Radovanović, redovni profesor u penziji, je rođen 23. juna 1948. u Užicu (Srbija).

Osnovnu i srednju školu (gimnazija) pogađao je i završiio u Beogradu 1967. Iste godine je upisao Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu - Odsek za prehrambenu tehnologiju, Grupa za tehnologiju animalnih proizvoda - a studije je završio 1971. godine. Na istom Fakultetu je magistrirao 1974. godine (Magistar Tehnologije mesa) i doktorirao 1983. godine (Doktor prehrambeno-tehnoloških nauka). U preduzeće "Centroprom export-import" zaposlio se 1975. gde je radio kao referent na izvozu mesa i proizvoda od mesa do avgusta 1978.

U ovom periodu je završio i Višu školu za spoljnu trgovinu u Beogradu. Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu - Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju, Katedra za Tehnologiju animalnih proizvoda - zaposlio se 01.septembra 1978. godine - u zvanju asistenta na predmetima Tehnologija mesa i Kontrola kvaliteta. Na istom Fakultetu u zvanje docenta izabran je - 1983., vanrednog profesora - 1989., a redovnog profesora - 1994. godine. Bio je šef Katedre za tehnologiju animalnih proizvoda i inicijator osnivanja nove studijske grupe na Odseku za prehrambenu tehnologiju - "Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane". Početkom rada nove studijske grupe (2007), do odlaska u penziju 2013. godine, bio je šef Katedre za Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane.

U svojstvu gostujućeg profesora, dr Radomir Radovanović je držao nastavu iz više predmeta u okviru osnovnih, poslediplomskih i doktorskih studija na Tehnološkim fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu (BiH, Republika Srpska), kao i na Fakultetu za prehrambene tehnologije, bezbijednost hrane i ekologiju, Univerziteta Donja Gorica u Podgorici (Crna Gora). Nastavu je držao i na master studijama na Faculty of Bioscience Engineering, Ghent University (Belgija), u okviru programa Food Safety i Food and Consumer.

Dr Radomir Radovanović je aktivno učestvovao u radu velikog broja domaćih i više međunarodnih naučno-stručnih skupova u oblasti Nauke o mesu, te Upravljanja bezbednošću i kvalitetom hrane (Brisbane, 1988; Havana, 1990; Kulmbach, 1991; Clemon Ferrand, 1992; Calgary, 1993; Lillehammer, 1996; Barselona, 1998; Campinas / Sao Paolo, 2003; Bangkok, 2008; Cairo, 2010; Buenos Aires, 2017). [color=orange][b]Do sada je, samostalno ili u saradnji sa drugim autorima, u domaćim i međunarodnim časopisima objavio, te na domaćim i međunarodnim skupovima saopštio - preko 250 naučnih i stručnih radova, od kojih se navodi deo SCI radova:


1. Radovanović, R., Čavoški, D., Veličković, D., Gorica Čarapić (1992): "Uzicer schweineprschuta" - Studie über ein traditionelles fermentiertes Fleischerzeugnis. Fleischwirtschaft (72),10,1419-1421.

2. Radovanović, R., Bojović, P., Čavoški, D., Veličković, D., Barać, M. (1993): Auswirkung verschiedner Antigerinnungsmittel auf Ertrag, chemische Zausammensetzung und funktionelle Eigenschaften von Blutplasmen. Fleischwirtschaft (73), 12, 1420-1424.

3. Bojović, P., Radovanović, R., Čavoški, D., Ljubica Bastić, Marija Perunović (1995): Blutplasma Einfluss verschiedener Konservierungsverfahren auf chemische Zusammensetzung und funktionelle Eigenschaften. Fleischwirtschaft, (75) 1,86-89.

4. Radovanović, R. (2008): Bezbednost hrane: Globalni problem kao osnova za buduće inicijative i aktivnosti. Biotechnology in animal husbandary. Vol.24 - spec.issue, 21-54.

5. Tomić N., Tomašević I., Radovanović R., Rajković A. (2008): “Uzice Beef Prshuta”: Influence of different salting processes on sensory properties. Journal of Muscle Foods, 19, 237-246.

6. Rajkovic, A., Tomasevic, I., Smigic, N., Uyttendaele, M., Radovanović, R., Devlieghere, F. (2010): Pulsed UV light as an intervention strategy against Listeria monocytogenes and Eschericia coli O157:H7 on the surface of a meat slicing knife. Journal of Food Engineering, 100 (2010) 446–451.

7. Radovanović, R. (2011): Food Safety:The Global Problem as Challenge for Future Initiative and Actions. In.: ADVANCE IN FOOD PROTECTION - Focus on Food Safety and Defenece. Edited by Prof.dr Magdy Hefnawy. Chapter 3, pp.48. Springer Series A: Chemistry and Biology. ISSBN 978-94-007-1102-0 (PB); ISSBN 978-94-007-1080-3 (HB); ISSBN 978-94-007-1100-6 (e-book); DOI 10.1007/978-94-007-1100-6¬_3. Published by SPRINGER, The Nederlands.

8. Djekic, I., Tomasevic, I., Radovanovic, R. (2011): Quality and food safety issues revealed in certified food companies in three Western Balkans countries. Food Control, 22(11), 1736-1741.

9. Tomašević, I., Šmigić, N., Djekic, I., Zarić, V., Tomić, N. & Rajković, A. (2013): Serbian Meat Industry: A survey on food safety management systems implementation[/b][/color][/color].Food Control 32(1),25-30

10. Djekic I., Tomasevic I., Zivkovic N., Radovanovic R. (2013) [Types of food control and application of seven basic quality tools in certified food companies in Serbia. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, 5(4), 325-332.

11. Djekic, I., Tomic N., Smigic N., Tomasevic I., Radovanovic R., Rajkovic, A. (2014): [b][color=gray]Quality management effects in certified Serbian companies producing food of animal origin.[/color][/b] Total Quality Management & Business Excellen (3-4), 383-396.

12. Djekic, I., Rajkovic, A., Tomic, N., Nada Smigic, Radovanovic, R. (2014): Environmental management effects in certified Serbian food companies. J.of Cleaner Production 76, 196-199.


U saradnji sa drugim autorima objavio je više udžbenika, knjiga i priloga u monografijama:

1. Ognjanović, A., Sonja Karan-Đurđić, Radovanović, R., Perić, V. (1985): Tehnologija pratećih proizvoda industrije mesa (Technology of Meat By Products). Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet.

2. Radovanović, R., Jovanka Popov-Raljić (2000/2001): Senzorna analiza prehrambenih proizvoda (Sensory Evaluation of Foods). Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet i Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet.

3. Grujić, R., Sanchis, V., Radovanović, R. (2003): HACCP - Theory and Practice. University of B.Luka (RS/BiH) and University of Lleida (Barselona/Spain).

4. Grujić, R., Radovanović, R. (2007): Kvalitet i analiza namirnica; Knjiga I - Upravljanje kvalitetom i bezbednošću u proizvodnji hrane (Food Safety and Quality Management). Univerzitet u Banjoj Luci , Tehnološki fakultet.

5. Radovanović, R., Rajković, A. (2009): Upravljanje bezbednošću u procesima proizvodnje hrane (Food Safety Management). Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet.

6. Radovanović,R. (2011): Food Safety: The global problem as a chalange for future activities. In Monography Advances in Food Protection (Edited by Magdy Hanawey), 27-48. Springers, Dordrecht, The Netherlands. ISBN:978-94-007-1102-0.

7. Radovanović, R., Đekić, I. (2012): Upravljanje kvalitetom u procesima proizvodnje hrane (Food Quality Managemen). Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet.

8. Grujić, R., Slavica Grujić, Radovanović, R. (2016): Upravljanje rizicima u procesima proizvodnje hrane (Food Risk Management). Univetitet u Istočnom Sarajevu, Tehnološki fakultet, Zvornik.

Dr Radomir Radovanović je uspešno učestvovao u realizaciji više domaćih i međunarodnih naučno-istraživačkih projekata. Primljen je za profesionalnog člana American Meat Science Association (1993), bio je član Saveta za kvalitet Republikje Srbije (1993-1998) i ekspert Akreditacionog tela Srbije (ATS) od 2000. do 2013. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja, pored ostalih: LA MEDAILLE D’OR and Diploma "EUREKA" (Organise a L’Iniative de la Chambre Belge des Inventures, Brussels) - za rezultate ostvarene na zaštiti Oznake porekla više domaćih, autohtonih prehrambenih proizvoda (1994); Plaketa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu - za ukupan doprinos razvoju nauke, poljoprivrede i prehrambene industrije Republkike Srbije (2012); Povelja Novosadskog sajma za 30 godina rada u Komisiji za ocenu kvaliteta mesa i proizvoda od mesa (2013); Plaketa Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije (AQSS) za doprinos ukupnom razvoju menedžmenta kvalitetom u Republici Srbiji (2018). Za ambasadora Univerziteta Republike Srpske proglašen je u Istočnom Sarajevu 2016. godine.

Dr Radomir Radovanović je od 1996. do 2016. godine pohađao i uspešno završio više međunarodnih i domaćih obuka u oblasti upravljanja kvalitetom (QMS - ISO 9001) i upravljanja bezbednošću i kvalitetom hrane (FSMS - HACCP; ISO 22000) - sve u organizaciji IRCA - Nigel Bauer & Associates, London, IRCA - BUSINESS EDGE, Dublin, Royal Institute for People Helath (RIPH), London, kao i USDA-FDA-FSIS (organizacija US Ambassy, Beograd - u okviru USAID). Ovim je stekao ovlašćenje za držanje obuka iz oblasti Upravljanja bezbednošću hrane - HACCP/ISO 22000 (Business Edge, Ireland), kao i status vodećeg ocenjivača za sistem upravljanja kvalitetom (QMS - ISO 9001:2015 - IRCA/DAS, England) i sisteme upravljanja bezbednošću hrane (FSMS - HACCP; ISO 22000 - IRCA/DAS, England). Do sada je u zemlji i inostranstvu (Rusija; Ukrajina; Rumunija; Slovenija; Severna Makedonija; BiH; Crna Gora) održao preko 100 obuka i 150 ocenjivanja QMS/FSMS za više akreditovanih sertifikacionigh tela (YUQS; TÜV; Lloyd’s; DAS). Takođe, u zemlji i nostranstvu uspešno je ostvario više od 80 konultantskih projekata u oblasti unapređenja kvaliteta mesa i proizvoda od mesa, senzorne analize, te uvođenja i unapređenja sistema upravljanja bezbednošću i kvalitetom hrane.

dr Radomir Radovanović